Färskost

Så här års, i slutet av mars, brukar ett ständigt återkommande problem göra sig påmint. Vad gör man när fjolårets skörd av vitlök envisas med att skjuta fart trots att man gjort allt man kan för att den skall hålla sig lugn fram tills sommaren när det är dags för ny vitlöksskörd? Trots att man är säker på att temperaturen inte pendlat, trots att lökarna legat mörkt, trots att man gjort sitt yttersta. Jag har några sorter, företrädesvis östasiatiska, som är notoriskt svåra att hålla stungna. Trots att man gör så gott man kan så ser det likadant ut i trådbackarna i förvaringsutrymmet som i vitlökslandet.

DSC_5921

Men man kan också sluta streta emot och låta dem växa bäst de vill. Och det är gott att klippa den spirande blasten över sallad, att använda till wok och mycket annat. En kväll när jag läste godnatt-”sagor” så läste vi om hur man gör en enkel variant av färskost i boken ”Odla steg för steg” (1). Det är i stort sätt väl avrunnen yoghurt. Mary Karlins eminenta bok om ost-tillverkning (2) gav ytterligare inspiration och så här gick vi till väga.

DSC_5824

Vi satte ett par av de ostoppbara vitlökarna i små skålar med lite vatten i botten och lät de växa i fönsterkarmen någon veckas tid.

DSC_5912

När vi tyckte att de växt nog, vilket råkade sammanfalla med att det var lördagsmorgon, började vi med färskosten. En tesked salt sattes till 1 kg grekisk yoghurt och blandningen hälldes i ett durkslag som draperats med en lätt fuktad ostduk. Duken knöts ihop och fick hänga och droppa över natten. En knapp dl ”vassle” rann av.

DSC_5907

Efter det klippte vi vitlöksblasten fint och rörde ner den i ostmassan. Sedan fick yoghurten, eller färskosten om man så vill, stå och torka till och bli ytterligare lite fastare utan att täckas i rumstemperatur ett par timmar till. Vid det här laget var det tid för lunch och gissa vad som serverades.

DSC_5929

Vitlökarna åkte sedan tillbaka till sin plats i fönsterkarmen och kan klippas i ett par omgångar till innan de förpassas till komposten. Se bara till att de har lite vatten i botten av faten så de inte torkar ut.

 

Referenser:

1. Lindström C och Nyberg A (2015) Odla steg för steg, ISBN 978-91-29-69077-4, 34-37.

2. Karlin M (2011) Artisan Cheese Making at Home: Techniques & Recipes for Mastering World-Class Cheeses, ISBN: 978-1607740087, 48.

 

2 Tankar om “Färskost

  1. Snygga bilder och trevligt innehåll. Östasiaterna har bland de sämre hållbarheten av vitlöksorterna. Jag använder de först och gärna olika mjölksyrningar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *