Nyckel till Cornelius-fat

Som så många andra som har bryggt mer än sin första batch öl, så har jag gått från att flask-jäsa och lagra på flaska till att lagra på fat och sedan för det mesta kolsyra ölet i fatet. Den, för hembryggare, vanligaste lösningen är att använda 9 L eller 18 L Cornelius-fat. Dessa fat anslutningar för slangar (gas och öl) och dessa har jag spenderat en massa onödigt slit med skruva loss och på med en vanlig skiftnyckel.

20160820_160455

Detta är inte är lite bökigt och en specialanpassad nyckel är betydligt mera praktiskt. Jag gjorde en dylik nyckel av en 22 mm lång hylsnyckel som jag hittade på Jula för 49 kr. Lite beroende på vilken sorts anslutningar man har kan man behöva modifiera denna hylsnyckel något. Cornelius-fat har anslutningar som är en av två typer, antingen en sk kul-koppling eller en bajonett-koppling. I det förstnämnda fallet behöver man inte göra något alls utan bara börja använda sin nyinköpta hylsnyckel men har man, som jag har på mina fat, bajonettkopplingar behöver man skära ut några spår för att hylsnyckeln skall passa över bejonettkopplingen. Jag tog ur 4 stycken spår med en vinkelslip, 3 mm breda och ca 12 mm djupa. Sedan är det bara att sätta sin hylsnyckel på skaftet och börja använda den. Det har i alla fall sparat mig mycket energi sedan jag slutat använda skiftnyckel och börjat använda denna specialanpassade nyckel istället.

20160820_160329

20160820_160357

20160820_160409

2 Tankar om “Nyckel till Cornelius-fat

    • Hej Bosse! Väldigt enkelt men snabb att använda. Och använde den gjorde jag senast idag när jag slog den senaste brygden, en nordtysk pilsner, på fat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *