Danska chili-öl

Det här är det andra blog-inlägget med recensioner av chili-öl, se det första här. Sammanfattningsvis var denna omgång öl betydligt bättre än ölen som provades förra gången. Dessa öl hade i de flesta fall påtaglig hetta och flera av dem hade dessutom smak av chili, vilket absolut inte var fallet förra gången. Om det beror på att de är, så när som på två, uteslutande danska till skillnad från de som testades förra gången låter jag vara osagt. Men att Chili Klaus har ett finger med i spelet är ju uppenbart.

 

dsc_8319

Chili Klaus Chili Liquorice Stout, 9,5%, från Midtfyns Bryghus, som ligger utanför Odense, beläget, som namnet antyder mitt på Fyn. Denna öl är bryggd på chilisorten Chocolate Scotch Bonnet, vilket visar sig smakmässigt vara en perfekt match för en välbryggd imperial stout. Utseende: Mörk men inte svart porter-lik öl. Ljusgult krämigt skum som försvinner snabbt. Doft: Kaffe, lakrits, habanero och lite styrka i doften. Smak: Sammetslen, lätt fruktig och fantastiskt god med toner av söt karamell och lakrits. Riktigt fyllig och lite söt. Styrkan kommer smygande först efter en stund. Ingen hetta första klunken, vid andra klunken kommer den och dröjer sig sedan kvar. Mycket behaglig hetta. Lakritsen är en sekundär smak i denna öl och kaffe, choklad och chili kommer först. Helhet: Riktigt komplex. Fruktigheten från chilin passar perfekt ihop med kaffe- och choklad-smakerna. En av de starkaste och samtidigt mest behagliga chili-öl som vi provat hittills. (Bäst före: 12.05.18, Provad: 21.10.16)

Bryggerhest, 5,4%, beskrivs på flaskan som en gylden ale med jalapeño och kommer från Staarup Haandbryg. Det är ett av Danmarks minsta bryggerier och ligger nära Højslev på Jylland. Utseende: Mörkt gyllene och mörkare än vad jag förväntat mig med tanke på namnet. Klar. Gult ganska tjockt skum. Doft: Massvis med jalapenos. Lite åt det multnande hållet. Kompostjord. Lite malt-sötma. Smak: Välbryggd ale men helt utan hetta. Viss chilismak som det något beska skalet av en grön chili. Efter en lång stund kommer en minimal antydan till hetta längst bak i svalget. Viss karamellsötma från malten. Helhetsintryck: Helt ok ale men den infriade inte förhoppningarna på en chili-öl eftersom den saknade hetta och chilismaken var ganska endimensionell. Denna öl provades strax innan utgångsdatum och kanske skulle den få lite bättre kritik som helt färsk. (Batch nr 774, Bäst före: 19.01.17, Provad: 14.01.17)

Chili Tripel, 9,2%, från Midtfyns Bryghus, är en, som framgår av namnet, en belgisk tripel försiktigt smaksatt med chili. Utseende: Kristallklar mörkblond vätska med tydlig bottensats. Vitt skum som försvinner snabbt. Skummade över när den öppnades. Doft: Inte speciellt påtaglig doft men vad man kan förvänta sig av en tripel. Lite fruktig men utan nejlika. Smak: Mycket behaglig! Fyllig munkänsla och förvånande maltig utan att vara sliskig på något vis. Den har en omedelbar och komplex hetta som fyller hela munnen. Mycket balanserad öl och skulle även utan chilin vara en god tripel av det mörkare och lite sötare slaget. Lång hetta i eftersmaken. Helhetsintryck: Toppbetyg! Allt man kan önska sig av en chiliöl. Ypperlig bas-öl med omisskännelig chilismak och hetta som man inte behöver leta efter. (Bäst före: 22.07.18, Provad: 14.01.17)

 

Chili Klaus Ghost, 9,2%, från Midtfyns Bryghus, är smaksatt med den superheta indiska chilin Bhut Jolokia. Utseende: Exploderade nästan när flaskan öppnades (se bild ovan) och skummade över våldsamt. Mörkblond klar vätska med obefintligt skum. Exakt samma utseende som Chili Tripel men utan skumkrona. Doft: Söt och fruktig doft med lite elak hetta redan i doften. Smak: Fyllig ale med komplex smak. Ordentligt het chili som slår an direkt och sedan långsamt ökar i styrka ytterligare. Helt förträfflig chilismak! Smaken är fruktig och har en behaglig malt-sötma utan att vara för söt. Helhetsintryck: Fantastisk chilismak och ordentlig krypande hetta. Att det är en solid och bra basöl gör ju inte heller saken sämre. Det enda minus jag kan hitta är att kolsyran försvann när den öppnades. Smakerna utöver chili-smak är lite svårare att utvärdera eftersom smaken av chili tar över. Kommer att tänka på denna när jag blir sugen på en chili-öl framöver. (Bäst före: 22.07.18, Provad: 14.01.17)

 

dsc_8477

NKB Chili Stout, 6,0%, från Nordic Kiwi Brewers är en stout smaksatt med chili. Eller i alla fall står det på etiketten att den skall vara smaksatt med chili, men mera om det nedan. Utseende: Riktigt krämigt ljusgult tjockt skum som täcker en nattsvart vätska (som enligt uppgift skall vara EBC 61). Doft: Fantastisk doft! Komplex och mycket angenäm söt doft av söt lakrits, kaffe, choklad och kavring. Lite fruktig humle känns också och är enligt etiketten den nya zeeländska sorten Motueka. Smak: God sötaktig stout med smak av lakrits men ganska tunn. Den smakar lite julmust med rostade toner. De IBU 57 som den enligt uppgift har balanseras bra av sötman. Doften var tyvärr betydligt bättre än smaken. Vad värre är, är det faktum att den inte har någon detekterbar smak av chili och heller ingen hetta. Helhetsintryck: Helt ok stout men lite tunn och utan vare sig chili-smak eller hetta. Falsk marknadsföring! (Batch 1, Bäst före: 06.16, Provad: 14.10.16)

Black Chili Lakrids, 6,6%, är en stout från Det Lille Bryggeri, som ligger i Bringstrup på Själland. Utseende: Nattsvart, lite viskös, vätska som närmast ser ut som en imperial stout. Tunt smutsgult skum. Doft: Den har en söt och behaglig doft som påminner om julmust och tjära. Smak: Först smakar den kraftigt av söt lakrits som följs av en stillsam och behaglig chili-hetta. Enligt flaskan framgår det att chili och lakrits tillsatts både under koket och under lagringen, sk ”torrhumling”. Den går sedan smakmässigt från lakrits till en bitter kaffe-smak. Mycket kraftig och fyllig för sina 6,6%. Lång bitter eftersmak av kaffe med välbalanserad hetta. Efter en stunds drickande smakar den mera stout och mindre lakrits men har en ihållande hetta. Ingen direkt chilismak med jättegod! Helhetsintryck: Perfekt ”stor” öl för vintermånaderna om man inte vill dricka imperial stout. (Batch R0653, Bäst före: 18.04.17, Provad: 14.10.16)

Double Chili Lakrids Ale, 8,2%, är vad man skulle kunna beskriva som en kraftig brown ale som även denna kommer från Det Lille Bryggeri. Precis som ölet ovan har chili och lakrits tillsatts både under koket och lagringen. Utseende: Grumlig kopparfärgad öl med tunt ljusgult skum. Fina bubblor som stiger till ytan. Doft: God söt och maltig doft. Lite sirap och svagt av lakrits. Karamell. Smak: Den smakar mycket bättre än den doftar. Mjuk fyllig malt som sedan abrupt avlöses av lakrits och chili. Bra balans mellan lakritsen och chilihettan, vilket gör att de två smakerna upplevs som en enda enhet. Det enda minus jag kan hitta skulle kanske kunna vara den lite väl tilltagna sötman. Lite alkohol-värmande gifter sig väl med den långa chili-hettan. Relativt lättdrucken och super-god! Helhetsintryck: Mycket välbalanserad där inget sticker ut trots en stor och kraftig smak. Kommer utan tvekan att inköpas snart igen. (Batch R0698, Bäst före: 18.12.17, Provad: 14.10.16)

Ysta Caribbean IPA, 6,5%, från ÖsterlenBryggarna i Tomelilla, är en IPA bryggd med tillsats av mango och chilisorten Red Caribbean. Den har en gedigen lokal förankring genom att chilin är odlad av Skånsk Chili i Asmundtorp och kornet kommer från Österlen. Utseende: Mörkt gyllene dimmig vätska. Tunt vitt skum. Doft: Väldigt fruktigt söt med malt, mango och chili som mycket framträdande men inte helt sammanfogade smaker. Tropisk och mycket behaglig doft som man bara vill fortsätta att dofta på. Smak: Väldigt frisk IPA med lagom beska och massor med mango och chili. Saknar nästan kropp men det gör inget eftersom alla smaker väger upp på något vis. Lagom hetta som dröjer sig kvar. Den är inte jätte-het men hettan är ganska bitsk. Ordentligt bitter i eftersmaken. Helhetsintryck: Perfekt som en hinkar-vänlig sommaröl. Inte tunn utan smakrik men lättdrucken. Mycket bra! (Bäst före: 05.01.17, Provad: 21.10.16)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *