Inlagd jalapeno

Nu börjar jalapeno-frukterna byta färg, så det börjar bli tid att lägga in om det skall bli några gröna i år. Detta är första gången jag lägger in chili, så jag googlade recept och kom fram till att ett av dem dök upp om och om igen. Med en liten justering så ser det ut enligt nedan.

300 g tjockt skivad jalapeno
1 dl vatten
1 dl vitvinsvinäger
1 msk socker
2 tsk salt

Enklare än så här kan det knappast bli. Jag sköljde och skivade ca 350 g jalapenos, vilket gav mig ungefär 300 g skivad frukt. Jag hällde på lagen och lät det sjuda under lock i ca 5 min. Jag kände på dem då och då för att se när de fick lagom konsistens. Efter det hällde jag alltsammans på en väl rengjord inläggningsburk. Som extra bonus så var satsen precis lagom för de små burkarna som jag köpt från Ikea.

 Nyplockad Early Jalapeno, C. annuum, på väg att läggas in.

Nå, hur blev resultatet då? Jo, betydligt bättre än vad man får om man köper en burk från taco-hyllan i närmaste matvarubutik. De recept jag hittade föreslog 1 tsk salt men jag fann det ge lite för lite sälta och när jag tillsatt ytterligare en tesked så blev det bra. Hållbarheten skall tydligen vara upp till 6 månader i kyl men jag tror att dessa jalapenos kommer att ta slut fortare än så.

Nästa försök med inläggningar skall nog bli en ny omgång jalapenos men kanske med tillsats av några tepin för att öka hettan lite. Jag har även några plantor Serrano som nog snart också börjar skifta färg. Kanske man skulle våga sig på att lägga in sådana med.

7 Tankar om “Inlagd jalapeno

  1. Fick inspiration och gjorde en egen batch enligt ditt recept. Dock kom jag på i efterhand att jag borde ju haft i en handfull av den hembyggda vitlöken också. Får bli nästa batch.

  2. Tack för din kommentar och ditt recepttips, Åsa! Det vill jag definitivt prova på snarast.

    Att lägga in lite vitlök med chilin tror jag blir riktigt bra. Inlagd chili är gott och inlagd vitlök är gott, så kombinationen borde rimligen vara utsökt. Det vill jag också prova!

  3. Då är en sats med Hot Lemon och himmaodlad vitlök syltad. Står på svalning nu. Ser fram emot en nattlig räd i kylskåpet tillsammans med en kall skiva whiskymoppad karre som just nu är inne på sin 4:e timme i grillen. 🙂

  4. Det låter riktigt fint. Du måste återkomma med ett utlåtande när avsmakningen är gjord. Själv har jag fyllt röken och torken med diverse chili, mest pubescens och chinense idag.
    Vi får prata BBQ någon dag! Har precis fått upp ögonen för detta ädla tidsfördriv.

  5. Lagade efter ditt recept i går, kokade lite kortare tid bara, och lade i några små starka extrachilisar bara ifall att det skulle bli för mesigt annars. Vi kunde inte låta bli att provsmaka redan på kvällen, t.om barnen älskade dom. Lite mer tuggmotstånd än i köpta men liknande smak. Tackar så mycket, nästa år måste jag odla mest jalapenos, för dom vet jag ju kommer gå åt iaf 🙂 Tre små burkar räcker inte långt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *