Talgbollar till fåglarna

Varje vinter gör vi talgbollar som extra mat till fåglarna, som vi hänger upp i en buske i trädgården. Dessutom har vi gjort ett fågelbord på vilket vi lägger ut äpplen som blivit lite mjuka och annat som vi inte längre vill äta. Det har dessutom den fördelen att det lockar till sig massvis av olika småfåglar. Hittills har vi sett 30-talet olika arter: Mestadels är det vanliga arter såsom talgoxe, domherre, bofink, blåmes och rödhake men vi bor nära skogen och det gör att många olika arter som till exempel nötväcka, kungsfågel och stenknäck hälsar på då och då. Ibland kommer det hela flockar steglitsar och sidensvansar eller enstaka koltrastar för att kalasa på äpplen och bär på fågelbordet.

20170108_102702

Talgbollar är enkelt och billigt att köpa i de flesta butiker men nästan lika enkelt och definitivt trevligt att göra dem själv. Vi brukar göra dem genom att smälta kokosfett och blanda i frön av olika slag såsom solros- och hampa-frön. Den varma blandningen häller vi sedan i små  muggar och trycker ner ett snöre som man kan hänga upp bollen med.

20170108_102257

Det är trevligt att sitta och titta på fåglarna, särskilt på lördagsmornar vid frukosten, då man i lugnt och ro kan sitta och observera dem. För att kunna se dem bättre ville vi locka dem närmare köksfönstret och byggde därför en enkel ställning som vi ställde utanför. Vi gjorde den av en gammal stängselstolpe som inte längre var i skick att användas för sitt ursprungliga syfte. Den sattes i en julgransfot och placerades någon meter från köksfönstret.

20170108_103514(0)

Sedan borrade vi lite hål i den och yxade och täljde till lite pinnar att passa i hålen. Eftersom vi har problem med lösspringande katter i trädgården så satte vi de lägsta pinnarna ca 1,5 m från marken.

20170108_105434

Sedan var det bara att trycka dit pinnarna och hänga upp bollarna. Efter någon dag hade fåglarna börjat hitta till sin nya matplats och glädjer oss på helgmornarna.

20170108_110527

20170114_091554

DSC_9588

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *