Vitlök 2016/17

En av de bästa årligen återkommande aktiviteterna i mitt tycke är vitlöksskörden. Det är lite spänning att se om man tar upp de olika sorterna i rätt tid. Det är en enorm tillfredsställelse att få hänga upp alla lökarna och känna att ransonen för kommande år är säkrad. Och det är en så fantastisk doft som sprider sig i utrymmet man torkar löken på. Dessutom är det en trevlig syssla som alla i familjen kan vara med att arbeta med.

Det var fyra år sedan jag skrev ett blogg-inlägg om de vitlökssorter som jag odlar. Varje år byter jag ut några sorter, skaffar ett par nya och struntar i att sätta de som jag gillar minst. Därför är det på sin plats med en liten uppdatering. Denna gång blir det mest en lång rad bilder på de olika sorterna med några små kommentarer här och där. För ytterligare information om en del av sorterna se tidigare inlägg, här och här.

Antonnik: Detta är favorit-sorten sedan många år tillbaka. Bäst och kraftigast smak, lång lagringsbeständighet och stora lökar med få och stora klyftor. Något senare än medel och skördas med fördel någon vecka eller så efter de andra blivit mogna.

Bogatyr

Georgian Fire: Denna är, tillsammans med Georgian Krystal, den mest lagringsbeständiga sorten. Blir dessutom stor och har stora klyftor. Het som rå men aromatisk och inte hetare än andra efter tillagning.

Georgian Krystal: Denna är, tillsammans med Georgian Fire, den mest lagringsbeständiga sorten. Stor  sort som har stora klyftor.

Irkutsk

KSO2

Leningradskij

Lubacka

Nazus

Northern White. Detta är en bjässe till vitlök och som namnet anger ljus i skalet. På pluskontot är också att den är mera lagringsbeständig än de flesta sorter.

Petrovskij

Prärie

Pskem River. Denna brukar bli biffig men vi tog den på tok för tidigt denna säsong. Vi får hoppas att det inte påverkar utsädet allt för negativt.

Rysk 4

Sabagold. Stora fina lökar men tyvärr hade flera av plantorna även halslök.

Shan Dong

Shou Guang

Sibirian Red

Spanish Red

Tsezar. Detta var årets minsting.

Ural 1

Avslutningsvis så kan man sammanfatta denna odlingssäsong med att betingelserna inte varit helt optimala. Klyftorna kom i backen sent, inte förrän i mitten av december, och säsongen har varit relativt kall. Dessutom har jag använt odlingslotten som är belägen på norrsidan av huset, vilket gör den ytterligare lite kallare än de andra odlingsytorna i trädgården. Trots det så har skörden blivit helt ok även om vi nog borde ha givit vissa sorter ett par veckor till att mogna. Däremot så tog vi inte upp några sorter för sent, vilket brukar vara fallet de flesta år. Nu är det bara lite torkning och sortering av lökarna i trådbackar. Och sedan på det igen med nya sättor!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *