Storskalig hydro-kultur, del 1

Nåväl, storskalig är, i sammanhanget, en sanning med viss modifikation. Jämfört med tidigare odlingssäsonger, så planerar vi denna gång att odla i lite större skala. Målet för denna säsong är att odla all chili, tomater, tomatillo, basilika, persilja och sallad i hydrokultur. En annan viktig förändring denna säsong är att också byta ut alla plastdelar som inte är ”mat-säkra” för att minimera risken att oavsiktligt få i sig toxiska ämnen. Huruvida växternas rötter kan ta upp dessa ämnen råder det visst tvivel kring i den vetenskapliga litteraturen och ifall dessa ämnen sedan skulle ansamlas i frukten finns det än mindre bevis för. Däremot ger det en bra känsla att veta att man gjort vad man kan för att minimera eventuella risker.

Detta projekt kräver en del förändringar jämfört med tidigare odlingar. Om dessa experiment kring chili-produktion i hydrokultur kan man läsa om här och har bestått i olika ’ebb och flodsystem. I dessa har vi drivit upp och odlat totalt 10-talet plantor och det har gått bra. Men i år vill vi öka detta till omkring 50-talet plantor av olika storlekar och då behöver vi anpassa odlingssystemen. För frösådd skaffade vi IKEAs kratky-system i tre våningar. Mera om detta nedan. Efter det planerar vi att driva upp chili- och tomat-plantor i ett dropp-system bestående av fyra balkonglådor. När plantorna är stora nog att planteras ut i drivhuset framåt månadsskiftet april-maj, så är planen att sätta dem i ett ’Dutch bucket’-system med 48 hinkar och gemensam tank för näringslösning. Kryddväxter och sallad tänkte vi odla antingen i IKEAs system eller i lite större hemgjorda ’floating raft’-system.

Men först till en beskrivning av det lilla system vi köpt på IKEA, som vid odlat plantorna deras första månad i. Systemet är ett sk ’Kratky’-system, vilket är en förenklad form av DWC (deep water culture). Istället för att syresätta näringslösningen, som man gör i ett vanligt DWC, så lämnar men en luft-spalt för att syresätta den övre delen av rötterna och låter resten av rötterna hänga ner i näringslösningen. På så sätt förenklar man systemet och man slipper ha en brummande luft-pump i köket, vilket är var vi har våra sådder för att enkelt hålla dem under uppsikt.

Precis som IKEAs alla andra produkter, så är även detta system basalt och enkelt. Det består av följande komponenter:

1 st odlingsenhet, Krydda, 3 nivåer, art.nr. 003.190.03

3 st LED växtbelysning, Odla, art.nr. 703.231.10

3 st insatsset för odling, Växer, art.nr. 103.187.29

1st plant- och groddlåda med lock, Växer, art.nr. 203.187.24

1 pkt rotningskuber, Växer, 403.176.48

Några saker valde vi att hitta egna lösningar på och köpte därför inte och det är odlingsmedia ’Växer’ (art.nr. 003.176.50), näringslösning och fröer. Utöver listan ovan med saker från IKEA, så skaffade vi:

Plastkrukor 6 cm (Weibulls, art.nr. 700395, Hornbach)

Lecakulor 7 L (Rölunda Gård, Hornbach)

Fläkt, USB-driven (art.nr. 102358, Teknikmagasinet) med en transformator

Anledning till att vi valde egna krukor/nätkorgar är att IKEA inte säljer dessa separat och att vi kommer att driva upp plantor i flera omgångar och krukorna kommer då att ta slut. Istället för IKEAs odlingsmedia, vilket är småsten, så köpte vi lecakulor eftersom det är vad vi kommer att odla dem vidare i senare. Risken för att sätta igen slangar och drippers är också mindre med lecakulor än småsten. IKEA har även en en-parts-näringslösning som troligen är smidig att använda för kryddor och sallad men för fruktsättare såsom chili och tomater vill man kunna reglera inte bara näringens koncentration utan också sammansättning i takt med att plantorna utvecklas. Därför använder vi samma näring som vid tidigare odlingar och är du intresserad finns ingående info i tidigare inlägg. Kortversionen är att småplantorna fick en näringslösning bestående av 2 ml/L Flora Micro, 0,75 ml/L Flora Mato samt 0,75 ml/L 10% H3PO4 för att komma ner i ett pH av ungefär 5,0.

Först monterade vi ihop IKEAs system och placerade rotningskuberna i groddlådan. Lådan fylldes med vatten till markeringen och fröna placerades på glasfiberkubens yta. Sedan var det bara att sätta på locket och vänta tills fröerna grodde, vilket tog lite olika lång tid beroende på sort och ålder. De äldsta fröerna vi sådde var faktiskt skördade 2012 men de grodde fint allihop. En stor fördel med att så fröna på ytan är att man har full koll på utvecklingen.

När grodderna fått sina hjärtblad, flyttades de över i hemgjorda nätkorgar fyllda med Leca. Hemgjorda är väl lite av en överdrift med tanke på att det bara är svarta plastkrukor som jag gjorde hål i på alla sidor med en lödkolv. Dessa placerades sedan i insatserna i IKEA-systemet och är av exakt samma dimensioner som original-nätkorgarna. Här fick de växa under LED-belysningen tills de nästan slog i taken. Men flytten till det större systemet tar vi i nästa inlägg. När plantorna vuxit till sig, så kompletterades odlingsplatsen i köket med en liten USB-driven fläkt som drog runt luften runt de små plantorna.

Så hur var systemet att använda då? Tja, lite som man kan förvänta sig av IKEA. Lättillgängligt och enkelt att montera ihop, inte helt oväntat. Man brukar också kunna förvänta sig att det skall vara prisvärt men det betyget kan jag inte dela ut med tanke på att det totala priset landade på dryga 2700 kr. Funktionen var helt ok om man vill driva upp små plantor under kort tid, vilket var det vi gjorde innan vi flyttade över dem till det större systemet. Det är enkelt att plocka ner delarna och diska dem. Också enkelt att fylla på näringslösning genom den medföljande lilla tratten till varje insats. Att tömma lösning är däremot inte lika enkelt och görs smidigast med en hävert gjord av en bit plastslang och en rörböj från akvarieaffären. Den avgörande nackdelen i mitt tycke är att insatserna är grunda, bara en halv decimeter djupa faktiskt, vilket gör att volymen är på tok för liten. Det innebär att man måste springa och passa att det inte går torrt och gör att jonkoncentrationerna fluktuerar helt uppåt väggarna för mycket. Så, summa summarum, det är ett enkelt sätt att komma igång med men inte det system jag skulle föredra om jag tagit mig tiden att bygga det själv.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *