Hibiscus-sticklingar, del II (fler hydro-projekt)

I mitt förra inlägg så skrev jag om min Hibiscus-planta som blivit ganska stor och behöver klippas ner för att få plats. När jag klipper ner den så tänkte jag passa på att försöka rota ett par sticklingar istället för att kasta klippet. Eftersom det tog så lång tid innan den ursprungliga sticklingen rotade sig så tänkte jag prova ett annat sätt denna gång i hopp om att det skall gå snabbare och bättre.
Jag har till slut valt att bygga en enkel DWC (deep water culture) och använda mig av samma rotningshormon som till slut verkade fungera för original-sticklingen. Produkten är Clonex och är en gel med 4-indol-smörsyra som verksam beståndsdel. Det finns massvis med byggbeskrivningar på nätet och jag fann inspiration för mitt egen bygge på fatalii.net.

Dessa saker består bygget av:

1 st Hammarplast Smartstore Classic 15L låda (Citygross)
8 st nätkrukor, 50 mm diameter
1 st luftpump, Tetra APS 300 (Hornbach)
2 m luftslang, grön (Hornbach)
1 st T-koppling för luftslang, Actizoo (Hornbach)
1 st backventil, Tetra tec CV4 (Hornbach)
1 st syresten, 30 cm (Hornbach)

Bygget i sig är synnerligen enkelt. I locket tog jag ur sex stycken hål för krukorna med en 51 mm hålsåg och ett 6,5 mm hål för luftslangen. Sedan fyllde jag baljan till hälften med vatten, kopplade syrestenen till slangen och stack slangen genom hålet i locket. Locket sattes på och de 6 små nätkrukorna fylles med leca-kulor och sattes ner i sina hål i locket. Klart!

Som synes ovan, så har luftpumpen två utgångar. Detta för att i framtiden kunna driva ett par uppsättningar med sticklingar eller annat. I nuläget har jag bara behov av en och har därför kopplat ihop dem för att minska ljusnivån lite. På bilden syns även backventilen, en billig (10 kr) försäkring om man, som jag, har luftpumpen stående på golvet.

Efter detta så är det bara att doppa sina sticklingar i rotningshormon och sticka ner dem i lecan. Efter att man kopplat luftpumpen till slangen och kopplat pumpen till strömmen så är det väl bara att vänta på rötter antar jag. Ett par definitiva fördelar med detta sätt att rota sticklingar är att de hela tiden har tillgång till luft och väl syresatt vatten samt att man kan ställa in lämplig temperatur genom att lägga en doppvärmare i vattnet. En annan praktisk aspekt är att man fortlöpande kan inspektera hur rotningsprocessen går bara genom att lyfta upp krukorna och titta.

2 Tankar om “Hibiscus-sticklingar, del II (fler hydro-projekt)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *