Nya chili-öl

De mindre bryggerierna släpper chili-öl i en aldrig sinande ström. Till min stora glädje! Få ingredienser, utöver de fyra universella råvarorna vatten, malt, humle och jäst, tycker jag passar så väl i öl som just chili. Förvisso kan det ju passa väldigt bra med kakao, kaffe och vanilj i mörka öl och i ett av de ölen vi provade hade alla dessa ingredienser använts. Nu till de provsmakade ölen, tolv stycken denna gång, sju stycken från Sverige, ett par från Skottland, ett par från USA och ett från ett italienskt bryggeri.

Black Ale Chilli #01, 7,6%, från Beerbliotek är en svart IPA. Precis som bryggeriets många andra öl är de producerade i Göteborg och håller mycket hög klass. För att fira sitt 5-års jubileum, så bryggdes detta recept, som var den första öl som det nystartade bryggeriet gjorde 2013. På burken kan man läsa att det är torkade chili, som tillsammans med humle satts till fermentorn och utöver den uppenbara ingredienserna, så innehåller den även vete och havre. Utseende: Den ser ut som en inbjudande stout. Doft: Det är något som doften inte alls ger intryck av. Som sig bör i en black IPA. Doftar som en riktigt fräsch IPA med lite kakao på slutet. Frukt-choklad. Smak: Kraftig humlearomatisk doft och smak med inslag av rostade toner och tobak. Ganska uttalad beska. Helt fantastisk chili-smak och hetta. Väl avvägd och rund men inte alls i bakgrunden. Ölet är något sött och påminner lite om en brown ale med karamell och lite mjölkchoklad på slutet. Torr. Helhetsintryck: En riktigt höjdare att inleda kvällen med! Mycket njutbar svart IPA med perfekt chili-balans. (Batch nr B709, Bäst före: 15.01.20, Provad: 13.04.18)

Piri piri porter, 6,1%, från Hop shed Brewery, som ligger i Hästnäs på Gotland och även det startade sin verksamhet 2013. Utöver chili, Piri piri, får man väl anta, så innehåller denna brygd även Madagaskar-vanilj. Utseende: Den ser ut som julmust ungefär och detta inkluderar skummet som inte stannar. Doft: Kaffe, choklad, kraftigt rostat med läder och söt lakrits. Smak: Diskret smak med låg beska och ganska mycket söt lakrits. Känns lite fadd i smaken och saknar ’edge’ (och ganska mycket i största allmänhet). Chilin framträder inte mycket utöver en lite stickande känsla på tungan. Helhetsintryck: Medioker blaskig öl som inte sticker ut på något vis utöver de rostade tonerna. Tråkig och i närheten av total avsaknad av chilismak. (Batch nr 172, Bäst före: 12.09.18, Provad: 13.04.18)

Habanero Sculpin, 7,0%, från Ballast Point brewery i San Diego, CA. Denna bas-öl är en av bryggeriets storsäljare och en av mina favoriter bland västkust-IPAor. Utseende: Kristallklar djupt gyllene med ljusgult skum. Doft: Fräsch humle och kraftig söt karamellmalt. Habeneron känns igenom och doftar fruktigt och gott! Smak: Chili-smak är det första som möter en. Underligt nog är det en smak mera åt grön jalapeno än fruktig habanero. Den karamelliga grundölen märks knappt genom den massiva väggen av chili-smak som snabbt övergår i en tydlig hetta som fyller hela gommen och håller i sig. Helhetsintryck: För en chiliälskare är detta en 100-poängare. Tävlar i förträfflighet med Chili-Klaus skapelser. (Provad: 13.04.18)

Mika’s Choice, 8,0%, från Innis & Gunn brewing company i Storbritannien. 2016 anordnade Innis & Gunn en tävling för svenska hembryggare och vinnaren fick chansen att brygga sitt öl i en begränsad upplaga på bryggeriet i Perth, Skottland. Det gjorde Mika Jeppson från Sölvesborg med sin bourbonfats-lagrade imperial stout. Den är bryggd med extra pale ale-, amber- och choklad-malt, rostat korn och humlade med challenger och citra. Utöver det så innehåller den också choklad, vanilj och jalapeno. Utseende: Mörkt brun vätska med röda kanter och beige skum som stannar. Doft: Massor av mörk choklad men ingen chili i doften. Smak: Söt choklad som slår an direkt. Kraftig smak som övergår i förvånande lite eftersmak ganska omgående. Mjuk och mustig med lite piptobak. En riktig efterrätt men ingen antydan till chili tyvärr. Bourbon går tydligt fram. Helhetsintryck: God och lite alkohol-haltig efterrätt som är god initialt men som man snabbt tröttnar på. Ett minus är avsaknaden av chili-smak. (Batch nr A7207 00:55, Bäst före: 07.18, Provad: 13.04.18)

Choco libre, 8,2%, från BrewDog i Ellon, Skottland. Denna öl är en imperial stout, inspirerad av mexikansk kryddig varm choklad och innehåller en lång lista av ingredienser. Långt från de tyska renhetslagarna men samtidigt helt underbar. Utöver vatten, humle, malt och jäst, så innehåller denna öl även vete, havre, kakaonibs, kaffe, vanlij, kanel och, såklart, chili. Utseende: Nattsvart vätska med ljusbrunt, tätt, krämigt skum som håller i sig. Doft: Härligt komplex kryddig doft dominerad av choklad. Rostad doft av kaffe och mera choklad. Smak: Riktigt mjuk munkänsla. Helt perfekt avvägd sötma och beska, som för övrigt är 25 IBU enligt bryggeriet. Smakar verkligen som en kryddig kopp varm choklad där ingen av de många smak-tillsatserna sticker ut. Chilin är tillbakadragen och kommer krypande i bakgrunden efter en stund. Mustig, bra kaffe-beska. Helhetsintryck: Mjuk och väldigt balanserad. Toppenbetyg för ölet men lite för lite chili för att kallas chili-öl. (Batch nr 180041 C VA, Bäst före: 21.01.19, Provad: 13.04.18)

Wayan, 5,8% (vörtstyrka 14,5 °P), från det italienska bryggeriet Baladin, som ligger i den lilla staden Piozzo, belägen nära den franska gränsen mitt mellan Turin och Nice. Detta är en speciell öl med hejdlöst många olika ingredienser, fem sädesslag; korn, spelt, vete, råg och bovete. Den är ingen chili-öl per se, men platsar trots det in i denna lista på något vis eftersom det är en saison som är smaksatt med en blandning bestående av, inte mindre än, nio olika kryddor, varav fem är olika sorters peppar. Utseende: Grumlig och djupt gyllene till färgen (6-8 EBC). Tunt ljusgult skum. Högt kolsyrad. Väldigt vackert presenterad i en 75 cl vinflaska med bryggeriets egen logga och försluten med naturkork och shellack-baserat blåfärgat vax. Doft: Doftar fantastiskt och påminner mycket om läskedrycken Champis. Lite peppar och citrus-toner. Fruktigt, friskt och gott. Doftar som man önskar att en saison doftar. Smak: Läskande, lättdrucket men med stor munkänsla. Detta är ingen besk öl (8-10 IBU enligt uppgift på hemsidan) utan är helt fokuserad på de lätt syrliga fruktiga smakerna som balanserar den lilla restsötma som finns. Kryddig och unikt fruktig smak med lite jordig touch. Den ger lämnar en lite tinglande känsla på tungan, som påminner om sechuan-peppar eller lätt lokal-anestesi. Helhet: Fantastiskt god saison! Dessutom med en unik kryddighet och ypperlig fruktig bas-öl. Den peppar som känns tydligt i doften är inte lika påtaglig i smaken. Mycket intressant! (Batch nr L161/160, Bäst före: 07.19, Provad: 03.05.18)

Chill in, 5,5%, från ett nanobryggeri som heter Två feta grisar och ligger på Hisingen i Göteborg. Det är en ale med habanero tillsatt under jäsningen. Utseende: Hazy, djupt gyllene med vitt skum. Doft: Fruktig, typisk amerikansk pale ale. Lätt grönsaksdoft utöver tropiska toner och citrus. Smak: Väldigt fyllig med stor munkänsla. Mycket chilismak av paprika-skal och inte den typiska habanero-smak som man hade förväntat sig av beskrivningen. Väldigt, väldigt, knappt förnimbar hetta. Det är en ok pale ale men ganska fadd i smaken. Helhetsintryck: Nja, denna får faktiskt inte ens godkänt. Som en halvdan hembrygd med lite fel och brister. Doften är bättre än smaken. Saknar udd både vad gäller chilismak och humle, likväl som ölstilens övriga karaktäristika. (Bäst före: 01.02.19, Provad: 03.05.18)

Just chill’n, 6%, från Nordic Kiwi Brewers (NKB), vilket är ett gotländskt bryggeri som vi tidigare testat chili öl från. Se här. Den gången var vi inte så speciellt imponerade men denna öl var betydligt bättre. Detta är, precis som förra gången, en stout av exportstyrka som är humlad med Motueka. Utöver kornmalt innehåller den även havre, vilket inte går att ta miste på i den lena munkänslan. Utseende: Vacker, klar mörk stout med mocha-färgat tätt skum. Den är, enligt burken, 61 EBC. Doft: Kaffe, tobak med inslag av cigarettfimp. Rostade toner, som sig bör för en stout. Smak: Behagligt fyllig munkänsla, silkeslent mjuk och ganska lättdrucken. Smaken innehåller lite choklad, kaffe och rostade toner. Njutbar rund beska (som enligt uppgift är 45 IBU) och efter en stund kommer chili-hettan krypande men håller sig beskedligt i bakgrunden. Humlen går inte igenom varken i doft eller smak. Helhetsintryck: Bra export stout, vilket är ett trevligt avbrott från alla chili-stouts som är maffiga imperial stouts. Mild och välbalanserad beska och en väl inkorporerad chili-hetta. Lagom och bra. (Batch nr 011, Bäst före: 01.03.18, Provad: 03.05.18)

#001 / Szechuan pepper wit, 4,7%, från Modernist Brewery som ligger på Södermalm i Stockholm. Denna öl är en flaskjäst wit som är smaksatt med koriander-frön, pomerans-zest och sichuanpeppar. Alltså ännu en öl som inte är en chili-öl men som jag ändå tycker platsar bland de övriga på grund av den intressanta smaksättning. Dessutom en smaksättning som skulle vara intressant att kombinera med chili i någon egen brygd framöver. Utseende: Stiltypisk wit i skepnaden, grumlig och fingertjockt skum som stannar. Doft: Saison-aktig parfymerad, blommig doft med en tydlig förnimmelse av nobelhumle. Smak: Fyllig wit med fruktig och blommig smak. Lätt tinglande känsla i gommen vid första klunken. Ganska få smaker och lite mint i eftersmaken. Lite hetta även om den inte innehåller någon chili. Helhetsintryck: Sjysst, lättdrucken sommaröl med en twist. Lite blek basöl men väldigt spännande smak-kombination som gör denna öl unik. (Bäst före: 31.12.18, Provad: 18.05.18)

Chilla, 6,6%, från Gammelback bryggeri. Det är ett nystartat bryggeri beläget i Karlskoga som lanserade sitt första öl 2017. Utseende: Djupt röd, lite mörkare än julmust, med beige vitt skum. Doft: Mörk choklad, massor av mörk choklad. Och lite bränd ved och tjära. Smak: Börjar med mörk choklad och övergår sedan i lakrits och avslutar med lite chili-hetta bak i gommen. Den har mycket chokladsmak och saknar helt brända toner. Lite hasselnöt och kaffe kan också förnimmas. Torr och smakrik stout med en tillbakadragen hetta som kompletterar ölet fint. Helhetsintryck: Välbalanserad stout av exportstyrka med lätt chilihetta. Lättdrucken och dessutom välbalanserad vad gäller chili. (Bäst före: 10.18, Provad: 18.05.18)

Brush, 12%, är en imperial stout som är en produkt av ett samarbete mellan de svenska fantombryggarna Omnipollo och det amerikanska bryggeriet J. Wakefield Brewing från Miami, Florida. Själva bryggningen är gjord på Dr Proef Brouwerij i Lochristi, som ligger strax utanför Gent i Belgien. Detta är ännu en smaksatt imperial stout, denna gång med tillsats av vaniljstång, kakaonibs, hasselnötskaffe och ancho-chili. Även maltbasen är komplex och innehåller utöver kornmalt även vetemalt och havregryn. Utseende: Nice. Kolsvart viskös vätska. Som tjära. Två millimeter tjockt krämigt cappuccino-färgat skum. Doft: Lakrits och likörchoklad. Smak: Väldigt komplex och kraftig smak som fyller hela gommen. Smaken är svårbeskriven eftersom den är så mångfacetterad. Initialt lite syrlig med en tydlig beska och kaffe på slutet. Efter en stund kommer en lätt chili-hetta krypande, även om den kan blandas ihop lite med alkoholhettan. Den ganska strama beskan motverkar att det blir en sötsliskig efterrätt av helhetsintrycket. Helhetsintryck: Pampig smakupplevelse som blir väldigt intensiv i slutet av glaset. Supergol öl men passar väl som avslutning på kvällen. (Bäst före: 03.09.20, Provad: 18.05.18)

Bomb!, 13%, från Prairie artisinal ales, kommer från Oklahoma, USA. Detta är ett av mina favoritöl pga av den otroliga smakrikedomen och komplexiteten samtidigt som den är väldigt mjuk och balanserad. Det är en riktigt stark imperial stout som lagrats på kaffe, choklad, vanlilj-stång och ancho-chili. Utseende: Riktigt mörkt rödbrun. Nästan obefintligt gulbrunt skum. Doft: Stark doft av kaffe och något syrliga toner. Alkohol såsom i mörk rom. Lite sött och soja. Smak: Överväldigande smakrik, torr och ganska bitter. Väldigt rund och len i smaken. Lätt alkohol-sting eller, vid närmare eftertanke, är det definitivt chilin som är väl inkorporerad i smakbilden. Kaffe, mörk bitter choklad och mandellikör. Lite rökta nyanser som vi gissar kommer från anchon men det skulle också kunna komma från en gnutta rökmalt. Nästan ingen kolsyra vilket nog är det enda minus vi kan hitta med denna öl. Chili-hettan kommer krypande och är tydligt närvarande men blir aldrig dominant. Helhetsintryck: En av de absolut bästa imperial stouts och tillika chili-öl som vi testat hittills. Perfekt balanserad, kraftig men så torr och lagom besk att den aldrig blir sötsliskig. 10 av 10! (Batch 08671PT1, Bäst före: 01.03.17, Provad: 01.06.18)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *